Cheesecake, Red Velvet, slagroomtaart, waar komen al die lekkernijen nu vandaan? Er zijn zoveel verschillende smaken en soorten taarten dat er een smaak is voor iedereen. Hoe zijn we er er ooit op gekomen om iets zoets en luchtigs te maken en consumeren? Bij OKayks zijn we dol op taart en hebben we ons verdiept in de geschiedenis van je favoriete zoetigheid, taart natuurlijk, zodat jij meer tijd hebt om te genieten.

Het verschil tussen cake en taart 

Is carrot cake hetzelfde als worteltaart? Kan je het engelse ‘cake’ vertalen naar taart in het Nederlands? In het Engels wordt het woord ‘cake’ gebruikt als verzamelnaam voor alle soorten cake en taart. Maar het verschil tussen taart en cake zoals wij dat kennen is dat taart bestaat uit biscuit lagen die licht en luchtig zijn, waar een plak cake steviger, compacter en zwaarder is, omdat er boter in zit. De boter geeft de cake ook al veel smaak, waar je prima een plakje cake kan eten zonder iets erbij.  Biscuit (het luchtige ‘cake’ deel van een taart) heeft van zichzelf weinig smaak en kan wat droog zijn en wordt niet snel gegeten zonder topping of vulling. Zo bestaat een slagroomtaart uit laagjes biscuit, gevuld met een laagje jam en slagroom.

De eerste taarten 

Taart, torta, torte, tartelette. Het woord taart lijkt vooral de Europese versie van het Amerikaanse cake. Het woord cake komt van de Vikingen, het is afgeleid van het Noorse woord “kaka.” De eerste cakes die toen werden gemaakt, verschillen nogal wat van de cakes die we vandaag eten. Grappig is dat de oude Egyptenaren de eersten waren die bak vaardigheden gebruikten. Al zagen die cakes er meer broodachtig uit en waren ze gezoet met honing. Grieken maakten een voorganger van cheesecake en de Romeinen ontwikkelden versies van fruitcake met rozijnen, noten en andere vruchten.

Halverwege de 17e-eeuw werden in Europa ondertussen veel meer taarten gebakken als gevolg van de vooruitgang in de technologie en de toegang tot ingrediënten. Europa wordt vaak gezien als de geboorteplaats van het moderne gebak dat rond was en met glazuur werd bedekt. Het eerste glazuur was overigens meestal een gekookt mengsel van suiker, eiwit en enkele smaakstoffen. In die tijd werden in veel taarten nog gedroogde vruchten verwerkt, zoals aalbessen en citroenen.

In de 19e eeuw werd gebak zoals we dat nu kennen populairder, maar ook een luxe. Zoete ingrediënten die gebruikt werden, suiker en chocolade bijvoorbeeld, waren erg duur.  In die tijd werd cake gebakken met extra verfijnde witte bloem en bakpoeder in plaats van gist. En boterglazuur verving traditioneel gekookt glazuur. Ook dankzij de vooruitgang van ovens werd bakken veel makkelijker. Bakkers hoefden niet langer voortdurend op te letten en te wachten tot de taart klaar was. De industriële revolutie zorgde er bovendien voor dat ingrediënten gemakkelijker verkrijgbaar waren, waardoor ze goedkoper werden, zodat meer mensen ze konden bakken of zelfs in de winkel kopen.

Glutenvrije slagroomtaart van okayks

De slagroomtaart 

Over de geschiedenis van slagroomtaart is weinig te vinden. Maar een ding weten we wel en dat is dat het de meest gegeten taart is in Nederland. Op verjaardagen wordt slagroomtaart, met wat chocola of vruchtjes erop, vaak gegeten. Ook kun je op de slagroomtaart een foto zetten van bijvoorbeeld degene die jarig is. Of je kunt hem versieren met kaarsjes en chocolaatjes in het thema van het feestje. Door deze toevoegingen kun je de taart net iets feestelijker maken. Vroeger was dit wel anders: de slagroomtaart was simpeler omdat niet alle producten even goed verkrijgbaar waren en  het voordeel van technologie er niet altijd was.

Wij weten niet hoe het met jou zit, maar door al die geschiedenis van taarten krijgen wij trek in een stuk. En dan het liefst een vegan, glutenvrij of suikervrij stukje, zonder buikpijn, zonder schuldgevoel. Neem een kijkje bij al het OKayks lekkers, we hebben ook leuke kaartjes die je bij je taart kan toevoegen om deze bijvoorbeeld cadeau te doen of een taart te laten bezorgen met een kaartje. 

Vegan Red velvetcake van OKayks