Waarom wilde je met OKayks vegan taart aanbieden? Dat is een vraag die ik sinds de lancering vaker heb gekregen dan verwacht! Ikzelf behoor tot de groep flexitariërs en flexi-vegans, die nog niet helemaal over is naar een  volledig veganistisch dieet, maar wel zoveel mogelijk plantaardig eet. Mijn voornaamste reden hiervoor is om lactose te vermijden en om mijn ecologische voetprint te verminderen.

Maar er zijn natuurlijk veel meer redenen om helemaal vegan te gaan. Bijvoorbeeld vanwege geloofsovertuiging of voor een langer leven. Omdat het voor niet-vegans wellicht een onderwerp is wat verder weg staat, zet ik hier de meest voor de hand liggende redenen voor je op een rijtje.

ZORGEN VOOR HET KLIMAAT MET EEN STUKJE TAART!

Wist je dat de wereldwijde veestapel meer broeikasgassen uitstoot dan al het autoverkeer bij elkaar opgeteld? Je hebt vast weleens gehoord van het effect van koeienscheten op het milieu. Maar ook uit de mest en bij de productie van het veevoer komen broeikasgassen (methaan, lachgas) vrij die schadelijker voor het milieu  zijn dan CO2. Door niet alleen vlees, maar ook zuivel en andere dierlijke producten uit je dieet te schrappen kan je tot 60% besparen op broeikasgassen ten opzichte van een vleeseter. Reden zat om veganisme een kans te geven, maar er is meer!

BIO-INDUSTRIE KAN ECHT NIET MEER

Het consumeren van vlees is allang niet meer zoals het jaren geleden was. Zonder enige link aan de natuurlijke functies van de natuur spreken we nu van veefabrieken waarbij je geen enkel vleugje diervriendelijkheid mag verwachten.

Een reden voor veel veganisten om geen dierlijke producten meer te eten is de bio-industrie. Intensieve veehouderij waarbij de focus ligt op zo snel en zo goedkoop mogelijk vlees en andere dierlijke producten te ‘produceren’. Dieren die gepropt zitten in te kleine hokken, volgestopt worden met (groei)hormonen en het daglicht nooit zien. Verschillende documentaires en media hebben er in de afgelopen jaren over bericht.  Na het zien van zulke beelden is de stap snel gezet naar een plantaardig dieet.

EETSMAKELIJK, OP JE GEZONDHEID!

En dan zijn er natuurlijk ook mensen die kiezen voor een vegan lifestyle om gezondheidsredenen. Omdat ze bijvoorbeeld last hebben van een allergie of intolerantie. Wist je dat circa 2.5 miljoen Nederlanders een lactose intolerantie hebben? Ook zijn er mensen met een koemelk- of kippenei-allergie.

Daarnaast kan een plantaardig dieet ook helpen om je hormonen in balans te houden. In veel hormoon diëten worden dierlijke producten afgeraden omdat deze de oestrogeen-gehaltes in het lichaam kunnen verhogen.

Verder zijn er talloze wetenschappelijke artikelen die het vegan dieet promoten voor een betere weerstand, een sterker lichaam en een scherpere geest. En wat is er belangrijker dan lekker in je vel zitten? Zeker het proberen waard!

Vegan taart proberen? Niet-veganisten proeven het verschil niet! Klik hier om het vegan assortiment te bekijken.

Waarom vegan eten 3 redenen om plantaardig te eten